İnsanların toplum hayatına uyum sağlaması, kişilik kazanması, iyi bir insan ve iyi bir vatandaş olması ancak iyi bir eğitim sayesinde olur. Tabi ki sadece okuldan alınan eğitim bunları sağlamayacaktır; aile ve sosyal çevrenin de kişilik gelişimindeki önemi tartışılamaz. Bilinçli, anlayışlı ve sevgi dolu ailelerin yetiştirdiği çocuklar bir de iyi eğitim alınca, artık bu kişinin başarısının önünde hiçbir engel kalmayacaktır.
Lise eğitiminizin tamamını ya da bir akademik dönemini farklı bir ülkede tamamlamak size küçük yaşta dünyaya çok daha geniş açıdan bakmayı, yabancı bir dili akıcı konuşmayı, mesleki kariyerinizde dilediğiniz alana yönelmeyi ve harika dostluklar kurmayı sağlayacaktır. Farklı kültürlere sahip insanlarla iletişim kurmak aynı zamanda farklı politik ve ekonomik yapıları, sosyal ve kültürel değerleri öğrenmenize, küresel meseleler hakkında daha geniş bir bakış açısı geliştirmenize de yardımcı olacaktır.
Lise değişim programları; farklı kültürlerde yaşayan öğrencilerin bir araya gelmelerini ve aynı eğitim sistemi çatısı altında eğitim almalarını sağlayarak; kendi kültürlerini tanıtırken diğer kültürler hakkında da bilgi sahibi olmalarını hedefler. Farklı kültürleri anlamak daha iyi arkadaşlıklar kurmak ve dünya barışında önemli rol oynamak için oldukça güzel bir adımdır. Yeni bir kültür tanımak aynı zamanda olgunluk, kendine güven ve uluslararası yeteneklerin geliştirilmesinde önemli rol oynar. Seçilmiş ve özenle denetlenen bir program olmasından dolayı; okulumuz yetkilileri, öğretmenlerimiz, ailelerimiz ve yerel danışmalarımız program süresince oldukça titiz ve bilinçli yaklaşımlarda bulunur.
Öğrencilerin eğitiminde
- Kendi istedikleri sınıfa yerleştirilmelerinin,
- Kredilerinin transferinin,
- Diploma alacaklarının garantisi verilememektedir.
Öğrencinin eğitimine hangi sınıftan başlayacağı ulusal eğitim sistemleri kurallarınca belirlenmekte ve ona uygun müfredat programı izlenmektedir.
Lise Eğitim Programı eğitim sonrası katılımcılar kendi ülkelerinin Eğitim Bakanlığı’nın yasaları nedeniyle aynı sınıfı tekrarlamak durumunda kalabilirler.
Lise eğitiminizi yurt dışında tamamlamanın bir diğer avantajı ise Yüksek Öğretim Genel Kurulu’nun 21 Ocak 2010 tarihli toplantısında Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’nın (YÖS) kaldırılmasına karar vermesi sayesinde Türkiye’de dilediğiniz üniversitenin dilediğiniz bölümünde okumaya hak kazanmış olmanızdır. Alınan bu karar sayesinde TC uyruklu olup ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlara Türkiye’de diledikleri üniversite ve bölümde eğitim alma hakkı verilmiştir. Bu adayların kabul şartı her üniversiteye göre değişiklik göstermektedir.
Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 13/02/2013 tarihli toplantısında; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 6287 sayılı Kanunla değişik 45/f maddesinde yer alan “Yabancı uyruklu öğrenciler ile ortaöğretimin tamamını yurt dışında tamamlayan öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına kabul usul ve esasları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.
Başvuru Koşulları
Katılımcı öğrencilerin;
- Motivasyonu yüksek, derslerinde başarılı
- Program süresince derslerine çalışacak
- Vatandaşı olduğu ülkede lise eğitimini tamamlamamış (Amerika’da lisans eğitimi almak isteyen, lise mezunları hariç)
- En az 2 sene yabancı dil eğitimi almış
- Gideceği ülkenin kültürünü öğrenmeye hevesli
- Açık görüşlü, farklı kültürlerde öğrencilerle alacağı eğitime uyum sağlayabilecek
- Lisans eğitimi almak isteyen (dünyanın herhangi bir yerinde)
- Aile yaşantısına uyum sağlayabilecek
- Spor, müzik, sanat gibi farklı alanlarda da kendini geliştirmiş
- Matematik, Sosyal Bilimler, İngilizce, Fen Bilimleri ve Yabancı Dil derslerinde eğitim almak isteyen
- Farklı kültürlerden gelen öğrencilerle aynı ortamda ders almaya uyum sağlayabilecek
- Sigara, alkol, uyuşturucu kullanmayan kişiler olması gerekmektedir.